Kaikkien aikojen merkittävimpiä ekonomisteja

Moni ekonomisti on jättänyt jälkensä historiaan ja muuttanut maailmaa merkittävästi. Tälläkin hetkellä useat ekonomistit taistelevat vaikutusvallasta ja historian kirjoihin pääsemisestä. Tässä tutustumme muutamaan kaikkien aikojen merkittävimmistä taloustieteilijöistä.

  • Adam Smith oli 1700-luvulla elänyt Skotlannissa opiskellut taloustieteilijä, joka pääsi sittemmin Yhdysvaltojen 20 dollarin seteliin. Smithin kirjoittama Kansojen varallisuus on edelleenkin monien taloustieteen alojen perusta. Se käsittelee vapaakauppaa, kilpailutettuja markkinoita sekä yksityisyritysten moraalia.
  • Karl MarKarl Marxx eli 1800-luvulla ja tunnetaan kommunismistä. Hän ennusti kapitalismin johtavat vaihteluihin ja talouskriiseihin, ja ehdotti tilalle
    erilaista järjestelmää. Vaikka kapitalismi ja erilaiset kapitalistis-sosialistiset järjestelmät sittemmin syrjäyttivät kommunismin lähes kaikkialla, Marxin ajatukset muuttivat historiaa ja toimivat inspiraatioina muunlaisille talousteorioille.
  • John Maynard Keynes, joka vaikutti Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella, ei tukenut tuolloin yleistä näkemystä, jonka mukaan vapaa kauppa toisi ennen pitkää töitä kaikille, vaan uskoi, että valtion pitäisi hallita kauppaa tietyissä tilanteissa. Monet ajatuksista ovat edelleen suosittuja, vaikka varsinainen keynesiläisyys meni pois muodista 70-luvulla.
  • Milton Friedman tunnetaan vapaakauppaa koskevista ajatuksistaan. Hänen kouluttamansa oppilaat Chicago School of Economicsissa saivat kirjavan vastaanoton taloudellisista ja poliittisista toimistaan. Friedmania pidetään vapaakaupan modernina isänä, ja hän onkin sekä vihattu että rakastettu hahmo riippuen siitä, hyötyykö asianomainen vapaakaupasta vai ei. On kuitenkin varmaa, että hän on historiallinen henkilö taloustieteiden saralla.
  • John Forbes Nash Jr on oikeastaan matemaatikko, mutta hänen teoriansa ja yhtälönsä ovat muokanneet modernia taloustiedettä merkittävästi. Hän jopa voitti taloustieteen Nobelin vuonna 1994. Miehen elämästä kertoo elokuva Kaunis Mieli, jossa kuvataan hänen kamppailuaan skitsofrenian kanssa.
  • Anders Chydenius on tunnetuin suomalainen ekonomisti, joka vaikutti myös poliitikan puolella. Hänen ideansa olivat samanlaisia kuin Adam Smithillä, mutta edelsivät Smithiä noin 11 vuodella. Chydeniuksen ajatukset työnteosta, yhteiskunnallisista arvoista ja kaupasta olivat ajalleen niin radikaaleja, että hänen oma poliittinen puolueensa kääntyi häntä vastaan.
  • Bengt Holmström on menestynein suomalainen taloustieteilijä nykypäivänä. Tämä tutkimukseen keskittynyt ekonomisti on työskennellyt monissa merkittävissä yhdysvaltalaisissa yliopistoissa, palvellut asiantuntijana kansainvälisissä yrityksissä ja jättänyt jälkensä kansainväliseen taloustieteeseen muun muassa moraalisen hasardin mallillaan.