Millaisia töitä taloustieteen tutkinnolla saa

Moni valitsee nykyisin taloustieteen tutkinnon, sillä ammatti on globaaleilla markkinoilla päässyt nauttimaan kasvavaa arvostusta. Taloustieteen alalta valmistuvalla onkin edessään monipuoliset työmahdollisuudet sekä erinomaiset palkat. Akateemisen taloustieteen tutkinnon suorittanut eli ekonomisti ja tieteellisen taloustieteen tutkinnon suorittanut taloustieteilijä työllistyvät yleensä samankaltaisiin rooleihin.

Taloustieteilijällä on yleensä asiantuntemusta spesifeistä aiheista, joten he usein päätyvät aEconomistssiantuntijatehtäviin tai tutkijoiksi joko yrityksiin, valtiolle tai oppilaitoksiin. He tekevät tutkimusta ja arvioita vaihtelevista aiheista, kuten siitä, miten nykyinen taloustilanne vaikuttaa valtioon tai yritykseen, tai jostain tietystä osasta tal
outta. Liiketoiminta-asiantuntija, analyytikko, yritysasiantuntija, riskiasiantuntija ja tutkija ovat muutamia yleisiä ammattinimikkeitä ekonomisteille tutkimuksen saralla.

Usein ekonomistit päätyvät myös johtaviin rooleihin. Talouspäällikkö, projektijohtaja, sijoittajasuhdejohtaja, talouspuolen varajohtaja, myyntipäällikkö, osastopäällikkö ja johtaja ovat yleisiä rooleja ekonomisteille työelämässä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että he tienaavat usein hyvin. Ekonomistien mediaanipalkka on 4520 euroa, ja voi nousta jopa yli 5000 euroon kuukaudessa.

Lisäksi taloustieteilijä voi päätyä pankkiiriksi, finanssisihteeriksi, palkanlaskijaksi, verovastaavaksi, rahoitusneuvojaksi ja moniin muihin rooleihin. Numeroiden tuntemus ja niistä tykkääminen ovat ehdottomia asioita alalla. Kyseessä on siisti sisätyö, joka kuitenkin sisältää yleensä paljon vastuuta ja valtaa. Taloustieteilijän tutkinto on hyvä valinta kunnianhimoiselle henkilölle.

Työttömyys alalla on suhteellisen matalaa, vain noin 5% ekonomisteista on työttömiä. Yritykset työllistävät eniten ekonomistejä, mutta moni taloustieteilijä tekee töitä myös valtiolle. Yliopistot, kunnat, järjestöt ja muut tahot työllistävät huomattavasti vähemmän taloustieteilijöitä. Usein ekonomisteilla on myös hyvät mahdollisuudet vakituisiin työsuhteisiin ja työsuhde-etuihin. Moni alan ammateista vaatii kuitenkin sitoutumista ja pitkäjänteistä työskentelyä, joten erilaiset freelance-työt tai muutoin normaalia vapaammat käytännöt eivät ole yleisiä. Uralla etenemiseen on kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet.

Taloustieteilijä voi myös melko helposti löytää töitä ulkomailta, kunhan kielitaitoa ja intoa riittää. Moni taloustieteen opiskelija suorittaakin opiskelijavaihdon, mikä voi tarjota uusia näkökulmia maailmantalouteen ja auttaa ymmärtämään paremmin, kuinka työllistyä ulkomaille. Monet suuret yritykset arvostavat kansainvälistä kokemusta. Myös päteville tutkijoille voi löytyä hyviä tilaisuuksia työskennellä erilaisissa projekteissa ja oppilaitoksissa ulkomailla. Osaamisen jakaminen on nykyään tärkeä osa kansainvälistä yhteistyötä.