Neljä syytä harkita talouden opiskelemista

Onko oma urasi vielä mietinnässä? Punnitsetko esimerkiksi merkonomin, tradenomin tai ekonomin uraa? Talous- ja kaupallisen alan osaamista tarvitaan kaikilla aloilla. Koulutus on hyvä pohja myös niissä tapauksissa, jos kuitenkin jossain vaiheessa haluatkin hankkia osaamista esimerkiksi joltain toiseltakin alalta. Esimerkiksi, jos eläintenhoitajalla on myös vaikkapa merkonomin tutkinto taskussaan, on hänen huomattavasti helpompi perustaa oma yritys. Kaupalliselle alalle koulutetaan paljon ihmisiä, ja tällä hetkellä kilpailu työpaikoista on kova. Silti kaupallisen alan tutkintoa kannattaa vakavasti harkita. Alan osaajia tarvitaan kaikissa yrityksissä ja myös julkisella sektorilla. Lue täältä neljä parasta syytä valita kaupallinen ala.

shutterstock_252335062Neljä parasta syytä valita kaupallinen ala

Ensiksikin, erityisesti jos pidät mielummin siististä toimistotyöstä kuin vaikkapa ulkona touhuamisesta pakkasella, harkitse silloin kaupallista alaa. Toiseksi ollessasi talousasioiden osaaja, pääset todennäköisesti tekemään hyvin monipuolista työtä monialaisissa tiimeissä. Työtehtävät joustavat esimerkiksi numeroiden hallintaa ja pikkutarkkuutta vaativista taloushallinnon töistä enemmän luovuutta ja sosiaalisia taitoja vaativiin markkinointi- ja myyntitöihin. Kolmanneksi talousasioiden osaamisesta on sinulle hyötyä myös yksityiselämässäkin. Kun esimerkiksi tiedät pörssikursseista ja kykenet ylipäätään ajattelemaan asioita talouden kannalta, todennäköisesti säästät ja jopa ansaitset rahaa. Neljäs syy ei todellakaan ole se vähäpätöisin. Talousasioiden tiedoilla sinulla on hyvät lähtökohdat perustaa oma yritys. Näin joustat paremmin työmarkkinoilla, jos näyttää ettei näköpiirissäsi ole avoimia työpaikkoja. Esimerkiksi taloustieteiden kandidaatin tutkinto antaa todella vahvan pohjan talousasioiden osaamiselle.

Talousasioita voi opiskella monessa paikassa

Suomessa on monia eri tason oppilaitoksia, joissa voit opiskella kaupallisen alan tutkinnon. Merkonomin tutkintoja voi suorittaa useilla kymmenillä paikkakunnilla. Tradenomiksi voi valmistua Suomen suurimmista kaupungeista löytyvissä ammattikorkeakouluissa. Yliopistotasoinen ekonomitutkinto tarjoaa vielä laajempaa ja tutkimuspainotteista osaamista, ja lähes kaikki Suomen yliopistot tarjoavat myös tähän liittyvää koulutusta. Taloustietämystä tarvitsevat kaikki tutkinnosta riippumatta. Olit sitten puuseppä, lastenhoitaja tai tutkija, tarvitset talousosaamista jo oman taloutesi pyörittämiseen. Myös työelämässä tarvitaan talousasioiden tietämystä, esimerkiksi silloinkin kun työskentelet työskentelet esimerkisi projektipäällikkönä tai insinöörinä. Talousasioita oppii myös muualla kuin koulunpenkillä. Kannattaa lukea esimerkiksi Talouselämää tai muuta talousasioihin keskittynyttä lehteä ja ylipäätään ottaa selvää talouteen liittyvistä asioista.