Pikavipit herättävät monissa ihmisissä tunteita, ja aihe on hyvin polarisoiva. Toiset vastustavat pikavippejä vahvasti, ja syyttävät pikavippiyhtiöitä ihmisten syöksemisestä velkakierteeseen. Toisten mielestä taas ylivelkaantuminen on aina ihmisten omaa syytä, eikä firmoja voi tästä syyttää – eihän kukaan pakota näitä vippejä ottamaan.

Asiaan on siis montaa näkemystä, ja tässä artikkelissa pyrimme tarkastelemaan asioita mahdollisimman objektiivisesta näkökulmasta.

Ylivelkaantuminen kasvaa – pikavipit isossa roolissa

Tarkastellaampa ensin ylivelkaantumista ja pikavippien roolia tässä ilmiössä. Fakta on se, että monilla ylivelkaantuneilla ihmisillä ongelmat ovat nimenomaan alkaneet pienten pikavippien nostamisesta, josta ongelma on eskaloitunut ja kierre alkanut. Koska pikavipit ovat olleen niin monilla henkilöillä pahan kierteen alku, voiko vippejä syyttää velkakierteistä laajemmassa mittakaavassa?

Pikavippien markkinointi

Pikavippien kohdalla markkinointi on yksi tekijä, joka tekee vipeistä niin arvaamattomia. Pikavipit ovat niitä tarjoaville yrityksille erittäin hyviä tulonlähteitä, ja pikavippialan yrittäjien moraali ei välttämättä ole sieltä parhaasta päästä. Näistä syistä pikavippejä monesti markkinoidaan suunilleen niin paljon, kun se on laillisesti mahdollista – monissa tapauksissa lainoja siis glofirioidaan ja asiakkaille maalataan mielikuvia unelmista, joiden toteuttaminen onnistuu heti kun ottaa pikavipin. Ihmiset toimivat tunteilla, joka tekee monista alttiita tällaisille mielikuville. Kukapa ei haluaisi saada unelmiaan toteutettua nyt ja heti.

Pikavippien markkinoinnissa on tullut usein esiin myös täysiä laittomuuksia – korkoa on vääristelty, ja takaisinmaksun todellisia ehtoja ei ole tuotu riittävän hyvin esille. Tämä jos mikä on merkki siitä, ettei pikavippiyhtiöitä varsinaisesti ole yleensä kiinnostanut, ymmärtääkö lainaa ottava henkilö, mitä on hakemassa.

Pikavippien hyvät puolet?

Jos pikavippejä ei olisi olemassa ollenkaan ja lyhytaikaiset lainat olisi kiellettyjä, ei ongelmat välttämättä poistuisi kokonaan. Monilla henkilöillä rahan lainaaminen saattaisi tällaisessa tilanteessa siirtyä laittomiin lähteisiin. Laittomat koronkiskurit ovat olleet yhteiskunnassamme mukana jo ennen kuin pikavippiyrityksiä oli edes olemassa. Koronkiskureiden lainanlyhennysmetodit ja -pakotteet saavat pikavippifirmojen metodit kuulostamaan varsin miedoilta.

Jotkut ihmiset vaan tarvitsevat ja haluavat lainaa, saipa sitä helposti (tai laillisesti) tai ei. Tästä syystä on hyvä olla tahoja, joilta lyhytaikaistakin lainaa saa laillisesti – näin voidaan pitää edes jokin kontrolli siinä, miten velkojen takaisinperintä tapahtuu.