Suomen kolme tunnetuinta pankkia ja niiden historia

Suomessa toimii tällä hetkellä 257 luottolaitosta. Asukasmäärään nähden pankkien lukumäärä on kansainvälisesti vertailtuna korkea. Kolme suurinta pankkia ovat tällä hetkellä OP Ryhmä, Nordea Pankki Suomi Oyj ja Danske Bank Oyj. Ne ovat nykyisin suoraan Euroopan keskuspankin valvonnassa. Pienempiä pankkeja valvoo Finanssivalvonta. Suomessa toimii paljon myös itsenäisiä osuus- ja säästöpankkeja. Yksi niistä on Suomen suurin pankki, OP Ryhmä. Yli puolet pankeista on ulkomaisessa omistuksessa, ja suomalaisten luotoista ja talletuksista jopa 60 % on ulkomaalaisten luottolaitosten hallussa. Suomalaisella pankkisektorilla on tapahtunut viime vuosina myös isoja rakenteellisia muutoksia. Esimerkiksi S-Pankki ja LähiTapiola ovat fuusioituneet. Myös merkittävä osa säästöpankeista on yhdistynyt Aktiaan ja POP Pankkeihin.

shutterstock_88189018Suomen suurin pankki on kotimainen

Suomen suurimman pankin paikkaa pitää suomalainen, osuustoimintaan pohjautuva OP Ryhmä. Lähes neljä miljoonaa asiakasta ja yli 1 600 000 omistajajäsentä kertovat Osuuspankin suuresta koosta. Osuuspankin juuret yltävät 1900 luvun ensimmäisille vuosille, jolloin Osuuskassojen Keskuslainarahasto perustettiin. Osuuskassanakin aiemmin tunnettu Osuuspankki on yhdistynyt Osakeyhtiö Pohjolaan, ja viimeisimmän brändiuudistuksen konserni teki vuonna 2014, jolloin OP-Pohjolasta tuli OP. Palvelualalla toimiessaan OP työllistää hyvin. Sen palveluksessa on reilut 12 000 työntekijää. Henkilöstöstä valtaosa on saanut kauppatieteen, tradenomin tai oikeustieteellisen koulutuksen. Pankkisektori on yksi kiinnostavimmista työnantajista, ja monet arvostavat myös Osuuspankin kotimaisuuteen ja vastuullisuuteen nojautuvia arvoja. Jos suunnittelet työuraasi pankkisektorille, yksi varteenotettavin tapa työllistyä on suorittaa taloustieteiden kandidaatin tutkinto.

Ulkomaiset pankit Suomessa

Ulkomaalaiset pankit houkuttelevat suomalaisia asiakkaita edullisilla talletustarjouksilla. Esimerkiksi vuoden Suomessa toiminut Norwegian Bank kerää asiakkaitaan korkean talletuskoron avulla. Norwegian ei ole kuitenkaan Suomen kolmen suurimman joukossa. Kansainvälisiä isoja pankkikonserneja Suomesta kuitenkin löytyy, ja niistä suurimmat ovat Nordea ja Danske Bank. Nordea on Pohjoismaiden ja koko Itämeren alueen suurin luottolaitos. Sen ensimmäiset pankit perustettiin 1820-luvulla, ja siihen on yhdistetty tämän jälkeen noin 300 pankkia, kuten suomalainen Merita. Asiakkaita Nordealla on yhteensä 11 miljoonaa, joista suomalaisia on noin 2,3 miljoonaa. Danske Bank on vuodesta 1871 toiminut tanskalainen liikepankki. Suomalainen Sampo Pankki Oyj yhdistyi siihen vuonna 2006. Pankkivalikoimaa Suomessa siis riittää. Jokainen suomalainen voi vaikuttaa valinnoillaan, haluaako sijoittaa rahansa kotimaahan vai ulkomaille.